Żywność sprzedawana z własnego gospodarstwa rolnego jest to pomysł, który możemy zrealizować. Jak jednak rozpocząć i czego dopilnować? Bez obaw, o tym w dzisiejszym artykule.
Przeczytaj też: https://www.ipo.pl/sprzedaz-zywnosci-i-jak-ja-prowadzic-podstawowe-informacje/
Sprzedaż na małą skale – co na początek?
Sprzedaż żywności konsumentowi na małą skalę jest możliwa w ramach:
- dostawy bezpośredniej,
- sprzedaży bezpośredniej,
- rolniczego handlu detalicznego,
- działalności marginalnej, ograniczonej i lokalnej.
Przed podjęciem decyzji o wyborze rodzaju sprzedaży kluczowy jest przede wszystkim:
- profil produkcji gospodarstwa (zwierzęca lub roślinna),
- rodzaj wytwarzanych środków spożywczych (przetworzone lub nieprzetworzone),
- pochodzenie żywności/surowców wykorzystywanych do jej produkcji planowana wielkość,
- intensywność,
- obszar sprzedaży.
Surowce roślinne
Prowadząc działalność związaną z surowcami roślinnymi musimy zarejestrować dostawę bezpośrednią w Państwowej Inspekcji Sanitarnej. Wpisu do rejestru dokonujemy poprzez złożony wniosek, który musimy złożyć przynajmniej na 14 dni przed rozpoczęciem działalności.
Do wniosku należy dołączyć miedzy innymi aktualny KRS lub zaświadczenie o wpisie do CEIDG czy też zaświadczenie o wpisie do ewidencji gospodarstw rolnych.
Po uzyskaniu zaświadczenia o wpisie do rejestru możemy zacząć prowadzić sprzedaż surowców.
Dopuszczalna jest ona:
- na terenie województwa, w którym prowadzona jest produkcja,
- na obszarze województw przyległych,
- w wyznaczonym miejscu znajdującym się na terenie twojego gospodarstwa,
- w miejscach przylegających do miejsca produkcji,
- we własnych sklepach,
- w wyznaczonych punktach sprzedaży detalicznej,
- ze specjalistycznych środków transportu,
- na targowiskach,
- przez internet ( tzw. „paczki od rolnika”).
Co z surowcami pochodzenia zwierzęcego?
Tutaj sprzedaż bezpośrednia może dotyczyć m.in.
- jajek,
- miodu,
- pyłków,
- mleczka pszczelego,
- sprzedaży tuszek,
- podrobów z drobiu,
- podrobów z zajęczaków,
- podrobów z drobnej i grubej zwierzyny łownej,
- żywych ślimaków,
- surowego mleka/śmietany,
- żywych i poddanych obróbce ryb.
Sprzedaż bezpośrednia produktów
Sprzedaż surowców pochodzenia zwierzęcego musimy zarejestrować w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii.
Wniosek o wpis do rejestru podmiotów nadzorowanych przez IW musimy złożyć do Państwowego Lekarza Weterynarii na minimum 30 dni przez rozpoczęciem działalności.
Po rozpatrzeniu wniosku następuje wydanie decyzji administracyjnej o wpisie oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny.
Sprzedaż surowców pochodzenia zwierzęcego możesz prowadzić:
- na terenie województwa, w którym prowadzisz produkcję oraz na terenie województw przyległych,
- na wystawach, festynach, targach i kiermaszach organizowanych w innych województwach,
- w miejscu produkcji (gospodarstwo, pasieka),
- w obiektach ruchomych i tymczasowych,
- wykorzystując specjalistyczne środki transportu na targowisku lub poza nim,
- używając urządzenia dystrybucyjne do sprzedaży żywności na terenie miejsca produkcji, na targowisku lub poza nim,
- sprzedając przez internet („paczka od rolnika”),
- dostarczając produkty do zakładów detalicznych zaopatrujących konsumentów.
Zobacz też: http://kwiatyiprezenty.pl/skutki-koronawirusa-przyczynia-sie-niskiej-emerytury/