Awokado, ze względu na wygląd nazywane czasem gruszką aligatora, jest intensywnie zielonym owocem o miękkim, aksamitnym miąższu. Jest chętnie wykorzystywane podczas przygotowywania zdrowych posiłków. Dowiedz się, jakie są właściwości awokado i czym charakteryzuje się pestka z awokado.
Prozdrowotne właściwości awokado
Ten egzotyczny, zielony owoc swoją popularność zawdzięcza bogatemu składowi, który decyduje o jego właściwościach prozdrowotnych. Przede wszystkim zawiera ono cały szereg kwasów nienasyconych (omega-9, omega-6 i omega-3), a także witaminy A, E, C i z grupy B. Dwie pierwsze z nich rozpuszczalne są w tłuszczach, co oznacza, że dzięki tłustemu awokado są lepiej przyswajane przez organizm. Wysoka zawartość wspomnianych witamin idzie w parze z minerałami oraz luteiną. Ta ostatnia, wraz z witaminą A, pozytywnie wpływa na narząd wzroku.
W efekcie, zielony owoc korzystnie wpływa na cholesterol, powodując, iż jego poziom utrzymuje się na prawidłowym poziomie. Jego właściwości odżywcze, a także zawartość antyoksydantów sprawiają, że zapobiega procesom starzenia się i może pozytywnie wpływać na skórę, włosy i paznokcie. Naukowcy przypuszczają, iż może poprawiać jakość życia pacjentów z białaczką.
Znane jest również stosowanie awokado na odchudzanie, o czym powiemy za chwilę. Najpierw jednak zastanówmy się, czy oprócz miąższu można wykorzystać jego pestkę?
Nie wyrzucaj pestki z awokado!
Na pierwszy rzut oka pestka z awokado może wydawać się zupełnie bezużyteczna. Duża, twarda, pozornie nieprzydatna. To jednak mylne wrażenie – poznaj ją bliżej, aby już nigdy nie chcieć się jej pozbyć.
Właściwości pestki
Pestka z awokado jest jeszcze lepszym źródłem antyoksydantów niż miąższ – posiada ich o 70% więcej. Zawiera również pozostałe związki o prozdrowotnym działaniu, takie jak luteinę, witaminy A i E oraz kwas foliowy. W efekcie jest więc jeszcze skuteczniejsza w walce z objawami starzenia się organizmu. Ze względu na większe zawartości związków, pomaga chronić zdrowie nawet lepiej niż łatwa do zjedzenia, delikatne cześć owocu.
Nie można przecenić wysokiej zawartości błonnika w pestce. Jest on odpowiedzialny za poczucie sytości, hamuje apetyt i skutecznie pomaga w regulacji procesów trawienia. Dzięki temu pozytywnie wpływa na zachowanie prawidłowej masy ciała. Jeśli więc nie chcesz przybierać na wadze – zjedz wysuszoną, sproszkowaną pestkę, dodaną na przykład do smoothie.
Odchudzanie z awokado
Awokado jest często wykorzystywane w dietach odchudzających, co nie może dziwić, kiedy przyjrzymy się jego właściwościom. Wysoka zawartość błonnika w pestce – o ile zostanie zjedzona – sprawia, iż poczucie sytości utrzymuje się przez długi czas. Dzięki temu nie pojawia się apetyt i w efekcie zjadamy mniej.
Jednocześnie do długotrwałego poczucia sytości przyczynia się wysoka zawartość zdrowych tłuszczów w miąższu owocu. Dzięki nim spada chęć na podjadanie dodatkowych łakoci pomiędzy posiłkami. Udowodniono, iż w przeciągu 3 godzin od zjedzenia połówki awokado poczucie głodu było mniejsze o 40%, niż bez jego spożycia.
Dobroczynny owoc
Podsumowując, awokado na odchudzanie będzie doskonałym wyborem, który pomoże ci zredukować nękający cię głód i zapewni, że każda dieta stanie się przyjemnością. Co więcej, dodane codziennie do posiłku wpłynie korzystnie na każdy aspekt twojego zdrowia. Mam nadzieje, że właściwości awokado przekonują cię, żeby włączyć go do swojego jadłospisu.