ile piec kurczaka

Mięso z kurczaka to jedno z najbardziej popularnych gatunków mięsa na polskich stołach. Przyrządzamy je bardzo często i na przeróżne sposoby. Dlaczego tak bardzo lubimy drób i jak przygotować pyszne, zdrowe, domowe dania z kurczaka?

Po pierwsze drób jest bardzo łatwy w obróbce. Szczególnie kurczak piecze się i gotuje ekspresowa. Gdy jesteśmy zabiegani i zapracowani, szybkość jest w naszym życiu kluczowa. A kurczaka można przyrządzić w zaledwie kilka minut. Drób nie wymaga długiego smażenia czy gotowania.

To ile piec kurczaka, zależy od jego wielkości, ale zazwyczaj nie potrzeba więcej niż godzinę. Świetnie łączy się z rozmaitymi przyprawami i dodatkami, dlatego stwarza mnóstwo kulinarnych możliwości. Nawet jeśli drób gości w naszych domach nader często, raczej nie ma szans, żeby szybko znudził się rodzinie przy takiej palecie rozmaitych kulinarnych kombinacji.

Jeśli mamy w domu małe dzieciaki, kurczak jest kuchennym wymogiem. Miękki, delikatne w smaku mięso to ulubiona przekąska dzieci- szczególnie, gdy postaramy się odtworzyć pyszną, chrupiącą panierkę, w jakiej otacza się kurczaka w znanych sieciowych restauracjach. Nuggetsy są bezkonkurencyjne. Poza tym kurczak jest lekkostrawny i bardzo łagodny w smaku. To przecież jedno z pierwszych gatunków mięsa, jakie serwuje się najmłodszym dzieciom, czy chorym.

Sposobów na smaczne dania z kurczaka jest mnóstwo. Ważne, aby zawsze wybierać najlepiej wyselekcjonowane mięso. Warto wydać nieco więcej pieniędzy na kurczaka z ekologicznej hodowli, aby cieszyć się aromatycznym, kruchym mięsem. Kluczowym elementem w przygotowywaniu potraw z kurczaka są oczywiście odpowiednie przyprawy. To za ich sprawą można nadać mięsu wspaniałego, charakterystycznego aromatu. W zależności od tego co dodamy do naszego mięsa, uzyskamy kruczka w stylu kuchni włoskiej, francuskiej czy hiszpańskiej. W ten sposób każdego dania możemy cieszyć zupełnie nowym, smakowitym daniem.

kurczak

Kurczaka można dusić, gotować, smażyć na patelni, lub w głębokim tłuszczu, piec w piekarniku, dodawać do sałatek, czy serwować w pieczywie. Dziś prezentujemy kilka sprawdzonych i niezawodnych przepisów na wspaniałe dania z kurczaka.

Słodkie skrzydełka
Skrzydełka w miodzie to coś absolutnie genialnego. Nie ma nic lepszego nic połączenie słonego i słodkiego smaku. Kilka łyżek płynnego, złocistego miodu nada skrzydełkom lekko karmelowego smaku i zapachu, a mieszanka aromatycznych przypraw sprawi, że mięso będzie delikatne i kruche.

Składniki:
– 1 kg skrzydełek z kurczaka,
– 3 łyżki płynnego miodu,
– 1łyżeczka soli himalajskiej,
– 0,5 łyżeczki kolorowego pieprzu,
– 1 łyżeczka słodkiej papryki,
– dwa żabki czosnku,
– 150 ml oliwy z oliwek,
– kilka kropli sosu sojowego.

Skrzydełka myjemy i pozbawiamy lotek. Można je przekroić na dwa kawałki, ale nie jest to konieczne. Dokładnie osuszamy mięso i wrzucamy do miski. Przyrządzamy marynatę. Miód, przyprawy, olej i sos sojowy dokładnie mieszamy i dodajemy do skrzydełek. Całość powinna się marynować kilka godzin, a najlepiej zostawić mięso w lodówce na całą noc.

Blachę wykładamy folia aluminiową i rozkładamy na niej skrzydełka. Powinny mieć nieco luzu, aby ciepło równomiernie się rozchodziło. Następnie pieczemy mięso ok. godziny w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. W trakcie pieczenia warto chociaż raz przewrócić skrzydełka na druga stronę, aby równo się karmelizowały.

Pulpeciki w sosie śmietankowym
Drób świetnie sprawdzi się również w formie zmielonej. Można z niego przygotować pyszne, lekkostrawne i dietetyczne pulpeciki, które zasmakują dzieciom i dorosłym. To propozycja dla wszystkich tych, którzy cenią sobie delikatny smak i walory zdrowotne.

skrzydełka kurczaka

Składniki:
– 0,5 kg wytrybowanych i zmielonych udek z kurczaka,
– pęczek świeżego koperku,
– 1 jajko,
– 0,5 l bulionu warzywnego,
– 1 mała cebula,
– 10 ml śmietanki kremówki,
– 1 łyżka maki pszennej,
– sól, pieprz,
– 2 łyżki oleju,
-1 łyżka masła,

Cebulkę ciekamy i lekko szklimy na łyżce masła. Mięso z cebulą, przyprawami i garścią posiekanego koperku dokładnie wyrabiamy rękoma na jednolita masę. Formujemy małe kuleczki i obtaczamy pulpeciki w mące.

Następnie dokładnie obsmażamy mięso na oleju z każdej strony na złoty kolor. Następnie zalewamy całość bulionem i pozostawiamy na bardzo małym ogniu pod przykryciem na ok. 15- 20 min, aby mięso lekko się poddusiło. Na koniec dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze parę minut, aby sos się zredukował i zgęstniał. Można go jeszcze delikatnie doprawić solą i pieprzem i posypać całość posiekanym, świeżym koperkiem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here