ile gotować fasolkę szparagową

Bardzo mało spożywamy fasolki szparagowej, a nie zdajemy sobie sprawy z tego, że ma to warzywo bardzo dużo właściwości, które pożywnie wpływają na nasze zdrowie. Nie ma znaczenia czy to fasolka żółta czy zielona, bo jest źródłem wielu witamin oraz minerałów, bez których nasz organizm nie może funkcjonować.

Nie ma nic lepszego jak dostarczanie tego wszystkiego nie poprzez tabletki, ale właśnie w taki naturalny sposób. Fasolka szparagowa to główny składnik diety kobiet w ciąży, a dlaczego? Przede wszystkim, dlatego że zawiera kwas foliowy. Dla osób odchudzających się to warzywo też jest najlepsze, ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika. Osoby chore na cukrzyce również powinni się fasolką szparagową zainteresować.

Zielona fasolka szparagowa

Jeśli mamy już wybierać pomiędzy żółtą, a zieloną fasolką szparagową to warto wybrać jednak zieloną, ale dlaczego? Ten rodzaj fasolki zawiera o wiele więcej witaminy A czy kwasu foliowego. Mało tego ma również bardzo dużo żelaza, a zatem jeśli ktoś cierpi na jego niedobór to powinien się zastanowić właśnie nad takim jedzeniem dla siebie czy dla swojej rodziny. Według badań fasolka posiada w swoim składzie wiele witamin, które bronią naszego organizmu przed nowotworami.

W Polsce zachorowalność na nowotwory jest bardzo duża, dlatego warto byłoby się zainteresować właśnie fasolką, która jest nam potrzebna. Sami widzimy, że niepozorna fasolka szparagowa jest nam bardzo potrzebna. Nikt nie mówi, że mamy ją jeść każdego dnia, bo by nam się znudziła, ale jeśli przychodzi sezon na fasolkę to warto się tym bardziej zainteresować i wprowadzać ją w różnej formie do swojej diety.

fasolka

Kupujemy fasolkę czy zbieramy swoją?

Byłoby najlepiej gdybyśmy zbierali swoją, ale nie zawsze jest to możliwe. Fasolka jest na tyle dobra, że z jednego krzaczka mamy bardzo dużo strączków fasoli, dlatego warto się nad tym zastanowić. Dzisiaj nie jest łatwo czegokolwiek się dochować, bo mamy w Polsce susze i wody brakuje, ale jeśli poświecimy trochę czasu i będziemy chodzić przy tym to doczekamy się takiej fasolki, jaka jest nam najbardziej potrzebna do tego żebyśmy byli zdrowi.

Jeśli jednak nie mamy czasu, a do tego nie mamy miejsce na sadzenie fasolki to nie pozostaje nam nic innego jak udać się do sklepu i ją kupić. Ceny fasolki są bardzo różne, a wszystko zależne będzie od tego ile jej kupujemy i o jakiej porze roku. Bardzo dobrym rozwiązaniem dla nas byłoby zebranie własnej dualski i zamrożenie jej. Wtedy czy to lato czy to zima możemy korzystać z właściwości fasolki. Dobrze jest to przeanalizować i wybrać właśnie takie rozwiązanie, bo naprawdę można wtedy częściej taką fasolkę jeść.

Zachęcajmy do tego nasze dzieci i pamiętajmy, że trzeba wiedzieć jak fasolkę przygotować. Tylko w ten sposób jesteśmy w stanie zachęcić nasze dzieci i innych domowników do jej jedzenia. Jeśli nam się to uda to nasza rodzina będzie o wiele zdrowsza, bo będzie spożywała wiele witamin i mieniło, które do zdrowego życia są bardzo, ale to bardzo potrzebne.

Gotowanie fasolki szparagowej

Od razu warto zaznaczyć, że nie jest to trudne zadanie i nie potrzebne jest tutaj kulinarne doświadczenie. Nawet laik bez problemu sobie z tym poradzi. Najważniejsze jest to żeby w taki sposób gotować fasolkę żeby nie straciła swoich właściwości, bo na tym nam najbardziej zależy. Czas gotowania fasolki jest zależy od tego czy to jest młoda fasolka, którą pierwszy raz w tym roku zerwaliśmy czy stara, którą zerwaliśmy w ostatniej chwili. Warto również wspomnieć o tym, że żółta fasolka gotuje się krócej od zielonej, dlatego to również trzeba będzie uwzględnić.

fasolka szparagowa

Jeśli wszystko zrobimy jak należy to fasolka powinna być mięciutka i kruchutka. Najlepiej podczas gotowania będzie próbować strączki i wtedy wiemy, kiedy całość jest dobrze ugotowana i można to dać do jedzenia. Najczęściej przyjmuje się, że fasolka żółta będzie gotowa po około piętnastu minutach, ale w przypadku zielonej to będzie minimum dwadzieścia minut. Kilogram fasolki trzeba wrzucić do pięciolitrowego garnka i osolić. Jeśli mamy w domu parowar to właśnie teraz przyszła pora żeby go wykorzystać.

To o wiele lepsze rozwiązanie niż gotowanie w zwykłym garnku. Wtedy nasza fasolka szparagowa nie traci swoich właściwości i jest o wiele smaczniejsza. Oczywiście, jeśli ktoś nie ma parowaru to może to zrobić w garnku. Najważniejsze jest to żeby w naszej diecie fasolka szparagowa znalazła się w dużej ilości. Tylko wtedy będziemy zdrowsi, bo nasz organizm będzie miał dostarczane wszystkie najpotrzebniejsze składniki odżywcze.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here